Zunanja ograja – te stvari je dobro upoštevati pri izbiri

Zunanja ograja običajno opravlja več funkcij. Preberite, kaj je dobro upoštevati, ko izbirate ograjo za svoj dom.

Izbira zunanjih ograj je tako velika, da lahko vsakdo najde pravšnjo za svoje potrebe in razpoložljiv proračun. A preden se zapeljete do prve trgovine z opremo za dom in vrt ter začnete na prikolico nalagati stebričke, panele, mreže ali druge sestavne dele vaše bodoče ograje, preberite, kaj je dobro upoštevati, da bo ograja izpolnila vaša pričakovanja in dolga leta opravljala svojo funkcijo.

Kakšno zunanjo ograjo potrebujete

Ograja je ograja, zakaj toliko besed okrog tega? Zato, ker v resnici ni vseeno, kakšno zunanjo ograjo izberete. Najprej je treba opredeliti, kaj od nje pričakujete.

Varnost

Največ primerov je, ko se ljudje za postavitev ograje odločijo iz varnostnih razlogov. Če naj ograja opravlja poudarjeno varnostno funkcijo, je priporočljivo izbrati takšno, ki v višino meri vsaj 1,5 metra. Pri tem je pomemben tudi podatek, ali bo ograja samostojen varnostni element, ali pa bo kombinirana z elektronskim varovanjem s senzorji prehoda ali videonadzorom. V prvem primeru bo morala biti še odpornejša na surovo silo morebitnih nepridipravov in možnost preplezanja.

Zasebnost

Drug pogost razlog, zakaj se lastniki hiš odločajo za postavitev ograje, je zasebnost oziroma zaščita pred radovednimi pogledi z ulice ali ceste. Če naj zunanja ograja opravlja to vlogo, je seveda treba izbrati takšno, ki čim bolj zastre pogled od zunaj.

Marsikdaj si uporabniki želijo, da ograja opravlja dve funkciji – poleg zaščite pred pogledi tudi že omenjeno varnostno funkcijo. V takšnem primeru je treba upoštevati in združiti višino, masivnost in zastiranje pogleda.

Zaščita pred padcem

Med zunanje ograje štejejo tudi ograje na zunanjih stopniščih, balkonih in terasah. Z estetskega vidika je priporočljivo, da so usklajene z videzom ali slogom ostalih ograj. Predpisi določajo, da mora biti takšna ograja visoka vsaj 100 centimetrov, za varnosti otrok pa je pomembno, da preprečuje plezanje oziroma vzpenjanje po njej ter da med elementi ni vrzeli, skozi katere bi otrok lahko zlezel.

Zaščita pred prehodom živali

Zlasti na podeželju želijo lastniki z ograjo preprečiti (tudi) prehod divjih živali, ki povzročajo škodo na premoženju ter ogrožajo varnost ljudi in domačih živali. Ker gre običajno za večje dele parcel, ki jih želijo ograditi, sta izrazito poudarjena cenovni vidik in enostavnost izvedbe.

Estetska funkcija ograje

V mestih in strnjenih vaseh je zunanja ograja tudi pomemben arhitekturni oziroma estetski element urbanega ali vaškega okolja. Tam izbira ograje ne sme temeljiti zgolj na funkcionalnosti in osebnem okusu, temveč je treba upoštevati še njeno vklapljanje v širše okolje. V tipično primorsko vas tako ni primerno postaviti ograje v sodobnem urbanem slogu in obratno.

Izbiro zunanje ograje krojijo tudi podnebje, oblika parcele in konfiguracija terena

Podnebje vpliva zlasti na izbiro materiala. Na območjih, kjer so zime po navadi hladnejše, se odsvetuje uporaba umetnih materialov, ki na mrazu postanejo krhki in s tem dovzetnejši na poškodbe. V obalnih krajih ter v neposredni bližini cest, ki jih pozimi solijo, pa se denimo priporoča dodatna zaščita pred korozijo ali uporaba nerjavnega jekla.

Veliko vlogo pri izbiri zunanje ograje, s katero želimo ograditi parcelo ali del nje, imata tudi oblika parcele in konfiguracija terena. Bo ograja na nekaterih mestih zaokrožena in kakšen bo radij okroglin? Je teren povsod raven ali se tudi vzpenja? Vse to vpliva na izbiro vrste ograje, potrebna zemeljska in druga gradbena dela ter zahtevnost postavitve.

Obrnite se na strokovnjake za ograje

Za več informacij o zunanjih ograjah, svetovanje pri izbiri in izvedbi, cene ter informativno ponudbo se obrnite na naše strokovnjake na številki +386 2 788 01 70 ali nam pišite na info@meltal.si.

Prenesi svoj bon