Drsna dvoriščna vrata za varnost in udobje

Drsna dvoriščna vrata – prednosti, izvedba, cene. Preverite, kateri pogoji morajo biti izpolnjeni za montažo.

Drsna dvoriščna vrata so priljubljena, v večini primerov pa tudi optimalna izbira za zapiranje vhodov oziroma dovozov na dvorišča. V nadaljevanju boste spoznali njihove prednosti in posebnosti.

Dvoriščna vrata so pomemben element za zagotavljanje varnosti in zasebnosti na zasebnih in poslovnih površinah. Medtem ko zapornice, potopni valji in verige preprečujejo le prehod vozil, vrata zaustavljajo tudi ljudi, s čimer varujejo posest in objekte pred nepridipravi in pretirano radovednimi mimoidočimi.

Prednosti drsnih dvoriščnih vrat

V primerjavi s klasičnimi krilnimi vrati imajo drsna dvoriščna vrata več prednosti. Oglejmo si jih.

Prihranek in boljša izkoriščenost prostora

Drsna vrata se odpirajo tako, da potujejo po talni tirnici, ki je nameščena vzporedno z dvoriščno ograjo, ali pri izvedbi brez tirnice po posebnih vodilih. To pomeni, da pri odpiranju ne posegajo v prostor in ne otežujejo manevriranja z vozili. Prav tako se jim lahko z vozilom popolnoma približamo, medtem ko je pri krilnih vratih treba v smeri odpiranja pustiti zadostno razdaljo, da se lahko odprejo.

Manj težav v primeru snega

Ko je debelina snežne odeje višja od spodnjega roba krilnih vrat, je slednja težko, včasih tudi nemogoče odpreti. Pri drsnih dvoriščnih vratih je sneg mnogo manjša ovira, saj potujejo linearno. Tudi v primeru, ko zapade več snega, zadostuje, če očistimo le ozko območje, po katerem se premikajo vrata.

Enostavnejši pogon

Električni pogon drsnih dvoriščnih vrat je lahko enostavnejši. Pri enodelnih drsnih vratih, kakršna je večina, zadošča en pogon, ki ga sestavljajo elektromotor s pogonskim zobnikom ter varnostno - krmilna elektronika. Krilna vrata so medtem običajno dvodelna, kar pomeni dva pogona, ki sta poleg tega tudi kompleksnejša, kar povečuje možnost okvar.

Kje lahko namestimo drsna dvoriščna vrata

Drsna vrata zagotavljajo visoko raven zanesljivosti in udobja. Namestimo jih lahko povsod tam, kjer je mogoče zagotoviti vodoravno površino v dolžini dvakratne širine vrat. Za delovanje električnega pogona pa na mestu namestitve seveda potrebujemo tudi električno napajanje.

Izbira materiala in videz

Osnovo drsnih dvoriščnih vrat predstavlja nosilni okvir, ki je običajno izdelan iz jeklenih profilov. Uporablja se standardno jeklo, ki ga protikorozijsko zaščitimo z vročim cinkanjem in/ali barvanjem, možna je tudi izvedba iz nerjavnega jekla. Sredico vrat nato zapolnimo z navpičnimi profili, lamelami, kovanimi elementi ali paneli. Izvedba je odvisna od želenega končnega videza vrat in tega, ali in v kolikšni meri naj vrata prepuščajo poglede mimoidočih.

Prehod za osebe

Drsna dvoriščna vrata so namenjena predvsem prehodu vozil. Za prehod oseb je priporočljivo v bližini vgraditi prehod oziroma vrata za osebe, ki se odpirajo na klasičen način s kljuko. Za večjo varnost in priročnost priporočamo kombinacijo s samodejnim zapiralom in možnostjo odpiranja na daljavo prek domofona.

Obrnite se na naše strokovnjake

Za vse informacije o dvoriščnih vratih, svetovanje pri izbiri in izvedbi, cene ter informativno ponudbo se obrnite na naše strokovnjake na brezplačni številki +386 2 788 01 70 ali nam pišite na info@meltal.si.

Prenesi svoj bon