Pločevinasta kritina – sodobna, trpežna, lahka

Pločevinasta kritina je primerna za strehe, nadstrešnice in nadstreške. Za zasebne, javne in industrijske objekte. Preverite njene prednosti.

Pločevinasta kritina – sodobna, trpežna, lahka

Pločevinasta kritina že dolgo ni več le domena industrijskihobjektov in športnih dvoran. Zaradi svojih prednosti se veliko uporablja vsodobni arhitekturi bivalnih objektov, javnih zgradb in pomožnih objektov,kot so nadstrešnice in nadstreški. Preverite, katere so tiste lastnosti, zaradikaterih se ta vrsta kritine vse več uporablja, pa tudi, na katerem območju vSloveniji jo redkeje srečamo.

Pločevinasto kritino odlikuje nizka teža

Nizka teža pomeni, da pločevinasta kritina statično manjobremeni ostrešje in zgradbo. Zaradi tega je lahko konstrukcija ostrešjalažja, kar zniža strošek gradnje in omogoči večjo svobodo arhitekturnegaizraza.

Le v enem primeru se nižja teža kritine lahko izkaže za manjugodno. Govorimo o geografskih območjih s pogostim močnim in sunkovitim vetrom,kot je v Sloveniji območje Vipavske doline in Krasa z močnimi sunkiburje. Tudi tam je sicer mogoča vgradnja pločevinaste strehe, a dodatneojačitve in pritrjevanje lahko izničijo finančni prihranek.

Trpežnost pločevine

Pločevina je sicer ob ustrezni vgradnji glede na pričakovanevremenske pojave izredno odporna in trpežna. Do živega ji ne pridejoniti sneg, močne padavine in veter, kar dokazuje uporaba pločevinastih kritinna kočah in bivakih v visokogorju.

Strah pred rjavenjem je odveč. Sodobne kritine so protikorozijskozaščitene s cinkanjem in nato še prevlečene z barvnim slojem.

Minimalno vzdrževanje

Streha, izdelana iz pločevinastih plošč, zahteva minimalnokoličino vzdrževanja – povečini le periodične kontrolne preglede. Ob pravilnoizvedeni vgradnji znaša življenjska doba pločevinaste strehe več desetletij.

Pri svetlejših barvah – npr. beli ali svetlo sivi – se lahkoiz estetskih razlogov po potrebi izvede čiščenje z visokotlačnim čistilnikom innamenskim detergentom.

(Skoraj) neomejene arhitekturne možnosti

Redko katera druga vrsta kritine nudi arhitektu tolikosvobode pri oblikovanju objekta in njegove strehe – tako v smislu oblike kottudi barve. Pločevino je mogoče kriviti, rezati in spajati na najrazličnejšenačine, obširna barvna paleta po barvni lestvici RAL pa omogoča popolnoprilagajanje zahtevam OPPN in željam investitorja.

Z izbiro reliefa, teksture in barve lahko dosežemo takourbano sodoben kot tudi tradicionalnejši videz, primeren za podeželjska okoljaali območja s posebnimi zahtevami, kot so naravni in krajinski parki.

Zelo primerna je tudi za izvedbo ravnih strehin enokapnic z majhnim naklonom.

Hitra, enostavna in čista vgradnja

Čas je denar, zato je eden od vidikov pri izbiri strešnekritine tudi hitrost in enostavnost vgradnje.

Pločevinasto kritino izurjeni krovci-ključavničarjinamestijo v izjemno kratkem času. Pri novogradnjah to pomeni, da so prej »podstreho«, pri adaptacijah oziroma zamenjavah kritine pa je objekt manj časarazkrit in s tem izpostavljen vremenskim vplivom.

Pločevinasta kritina je ekološka

Vidik, ki ga v času vedno večje okoljske ozaveščenosti negre spregledati – pločevinasto kritino je mogoče v celoti reciklirati,hkrati pa se povečuje tudi delež reciklirane pločevine, ki se uporablja zaizdelavo nove kritine.

K zniževanju okoljskega odtisa dodatno pripomoreta tudi žeomenjena trpežnost pločevinaste kritine in njena dolga življenjska doba.

Obrnite se na strokovnjake

Za več informacij o pločevinastih kritinah, svetovanjepri izbiri in izvedbi, cene ter informativno ponudbo se obrnite na našestrokovnjake na brezplačni številki +386 2 788 01 70 ali nam pišite na info@meltal.si.

Prenesi svoj bon