Razbijamo mite in razrešujemo dileme o strešnih kritinah. Prepričamo z dejstvi.

Kovina je hladna. Kovina je neobstojna. Kovina je težka. Kateri mit o kovinski strešni kritini ste slišali najpogosteje? V tokratnem blogu smo prav zato izpostavili nekaj najbolj tipičnih komentarjev, ki jih utegnete slišati, a smo resnico želeli podpreti z dokazi in dejstvi. Z informacijami o resni

IKOTILE

1. Ali kovinska kritina res ni primerna za tradicionalne in ruralne objekte?

V času naših prednikov se je izbira kritine vedno ozirala na materiale iz lokalnega okolja. Tradicionalni objekti so zato dobili značilen videz, ki pa ga sodobna tehnologija ne želi izriniti. Še več. IKOTILE linija strešnih kritin je ravno zato oblikovana tako, da posnema naravne materiale kot je kamen, ob tem pa ponuja številne dodatne prednosti, povezane z uporabo kovinskih materialov.

SHAKE e1524644753839

2. Klasika je pač klasika! Ali res?

Če smo na klasično opečnato kritino navajeni, še ne pomeni, da ta ponuja boljšo zaščito našemu domu. Premium kovinski strešnik s posipom IKOtile Bond 7 je zasnovan v obliki klasičnega bobrovca in po videzu zadovolji ljubitelje »klasike«. A za razliko od opečne kritine ta zagotavlja veliko daljšo življenjsko dobo in zaščito pred ekstremnimi vremenskimi razmerami z močnim vetrom in točo ter do celih 50 let garancije.

BOND PRESTIGE e1524644579981

3. Se kovina res težko spopada s staranjem?

V preteklosti se je kovinska kritina spopadala z mnogimi izzivi, ki so bili večino posledica tehnološke nedovršenosti. Za prekrivanje objektov se je pogosto uporabljala kovina, ki ni imela dovolj dobre protikorozijske zaščite in kakovostnih dodatnih slojev, ki bi kritini dale boljše tehnične in estetske lastnosti. (Metrapan se na področju kovinskih kritin lahko pohvali s kar 39-letnimi izkušnjami), IKOtile je s svojimi preko 20 letnimi izkušnjami razvil izjemno kakovost in tehnološko dovršenost svojih izdelkov in jim s tem uspel izjemno podaljšati tudi življenjsko dobo. Posebna cinkaluminijeva zaščita pred korozijo tako danes zagotavlja najkvalitetnejšo zaščito pločevine na trgu prešanih kritin. V kombinaciji s posipom in/ali dodatnimi premazi razvitimi za avtomobilsko industrijo pa poleg zaščite še dodatno zmanjšuje hrupnost strehe.

MISTRAL PRESTIGE e1524644441720

4. So lokalni materiali res najprimernejši za strešno kritino?

Za strešno kritino so v preteklosti najpogosteje izbrali opeko ali beton, ponekod tudi kamen, les ali slamo. Večinoma je šlo za material, ki je bil lahko dostopen v lokalnem okolju, pri čemer je bila uporaba kovine omejena zaradi težje dobavljivosti, pa tudi nedovršene tehnologije. Sodobna tehnologija uporabe kovinskih strešnikov pa je od tedaj izjemno napredovala. Navdih za premium sodoben kovinski strešniki s posipom IKOtile Viksen je tako mogoče najti v edinstvenem starodavnem stilu, kjer so bile manjše skodle uporabljene na domovih in drugih zgradbah v celoti izdelanih iz lesa. Tradicionalen izgled pa dopolnjujejo lastnosti strešnika, kakršne lahko pripišemo le kovini.

VIKSEN e1524644678792

5. Lahko kovinski strešniki ponudijo barvno razgibanost?

Sodobni trendi arhitekture pogosto narekujejo čiste linije, barvna sovpadanja in estetsko dovršenost. Premium kovinski strešniki s posipom IKOtile IPanel se pri vsem trojem izjemno izkažejo, ob tem pa nudijo še odlično zaščitno in trajnost. S svojimi navpičnimi žlebovi iPanel daje vaši hiši dodatno geometrijsko natančnost in sodoben videz. S paleto različnih oblik in barv pa kupcu nudijo izjemno široko možnost izbire.

IPANEL e1524644647499

FIGO AMADE

1. Je kovina res težka?

Kovina kot material res spada med težje. A zaradi svoje tankosti je pločevinasta kritina najlažja vrsta strešne kritine. Kot “lahkokategornik” je FIGO AMADE strešna plošča, s samo 6,85 kg na kvadratni meter, ena lažjih materialov za streho, vendar kljubuje še tako močnim vremenskim neprilikam. Velika prednost je posebej opazna pri sanacijah, kjer je pogosto potrebno obstoječo ostrešje statično izboljšati z zahtevnimi in dragimi ojačitvami.

FIGO17 KK Ref Mai DSC9301 large

2. Se pod kovinsko kritino res zadržuje vlaga?

Kondenzacija je pojav, ki ga boste srečali pri vseh kritinah – brez izjeme. Ob kakovostni izvedbi polaganja kritine in prezračevanja objekta ni praktično nobene razlike med klasičnimi kritinami in kovinskimi. Pri gradnji strehe moramo zato dobro načrtovati prezračevalni prostor, paroprepustno folijo, toplotno izolacijo in parno zaporo. Bolj kot izbira materiala strešne kritine je torej pri »problemu« kondenzacije pomembno celotno načrtovanje strehe in objekta. Pri načrtovanju prestižne in estetsko dovršene strehe FIGO AMADE smo vam na voljo z bogatimi izkušnjami. Kakovostna in prvovrstna kritina bo tako le pika na i skrbno načrtovani in celostno zasnovani sodobni strehi.

DSC 0230

3. Je dovolj trdna, varna in odporna na vremenske neprilike?

Prednosti kovinskih kritin sta prav njihova visoka odpornost proti močnemu vetru, toči, snegu, ledu in trajnost. Zaradi vse pogostejših podnebnih neprilik, pa je izjemno pomemben tudi vidik varnosti. V primeru močnih vetrov je pomembno, da je strešna kritina dobro pritrjena. Vsaka pločevinasta kritina je mehansko pritrjena, kar pa pri drugih kritinah ni vedno tako. FIGO Amade kovinska kritina je testirana v vetrovnikih na najhujše vremenske obremenitve in ima tudi najvišji možni certifikat vzdržljivosti proti toči.

FIGO17 KK Ref Mai DSC8950 large

4. Lahko zadovolji najzahtevnejšega kupca in najstrožje estetsko oko?

Najprej razbijmo mit, da je kovina primerna le za industrijske objekte. Sodobna in dovršena linija FIGO AMADE se odlično poda streham in fasadam tako stanovanjskih kakor tudi poslovnih objektov.

FIGO17 KK Ref Mai DSC8473 large

5. Ali kovina res daje hladen izgled objektom?

Kovina kot material v osnovi daje hladen videz, a s sodobno tehnologijo smo uspeli kovinskim strešnikom in ploščam vdahniti tudi raznobarv

FIGO17 KK Ref Mai DSC9760 large
Prenesi svoj bon