Kovane ograje – trajne in estetske

Kovane ograje se podajo tako klasični kot sodobni arhitekturi. Poglejte, kako izbrati pravo. Preverite možnosti in pridobite informativne cene.

Kovane ograje imajo med vsemi ograjami prav posebno mesto. Izražajo namreč lastnikov prefinjen čut za estetiko, s svojim rahlo aristokratskim pridihom pa se podajo tako klasični kot sodobni arhitekturi.

V večini primerov se uporabljajo za ograjevanje dvorišč in razmejevanje zasebne od javne površine ter na balkonih, terasah in zunanjih stopnicah. Veljajo za prave mojstrovine, in to ne brez razloga, saj temeljijo na večstoletni tradiciji ročnega kovaštva. Danes se sicer izdelujejo tudi po industrijskem postopku, ki je omogočil večjo cenovno dostopnost ter zagotovil konsistentno kakovost in videz kovanih elementov.

Zakaj izbrati kovano ograjo

Kljub veliki izbiri sodobnih ograjnih sistemov so kovane ograje še vedno ene najbolj zaželenih zaradi njihove edinstvene estetike in trajnosti. Omogočajo skorajda neomejeno individualizacijo ter izražajo brezčasno eleganco, moč in uspeh.

Od tradicionalnega do sodobnega videza

Ograja, izdelana iz kovanih elementov, ni omejena samo na tradicionalen ali rustikalen videz. Z moderno oblikovanimi elementi lahko dosežemo vse od sodobnega sredozemskega videza in alpskega sloga 21. stoletja do prečiščenega urbanega minimalizma.

Izbira oblik, izvedb in barv je zares velika in omogoča popolno prilagajanje arhitekturnemu izrazu. Možna je tudi kombinacija s CNC-obdelanimi vložki iz pločevine, kar odpira še dodatne možnosti individualizacije.

Izbira barve

Kovane ograje za zunanjo uporabo so pocinkane, kar jim v osnovi daje značilen sivkast videz. Seveda pa je možno tudi barvanje v želeno barvo po RAL-lestvici ali celo patiniranje. Pri slednjem s posebnim postopkom ustvarimo videz žlahtne patine, ki je marsikdaj zaželen ali celo zahtevan pri renoviranju starejših ali spomeniško zaščitenih objektov.

Vzdrževanje

Sodobne kovane ograje ne potrebujejo posebnega vzdrževanja. Skrb pred rjo je odveč, če je ograja pocinkana.

Ograja, obdelana s postopkom vročega cinkanja je tako rekoč večna in preživi več generacij. Rja na njej se lahko pojavi le v primeru fizičnih poškodb ali dolgotrajne izpostavljenosti ekstremnim zunanjim dejavnikom.

Razen občasnega čiščenja tovrstna ograja tako ne zahteva vaše pozornosti – razen zasluženega občudovanja.

Kako visoka naj bo ograja

Višino ograje določa njen namen. Če je glavni cilj razmejitev oziroma ograditev dvorišča ali parcele, zadošča že nizka ograja višine do 1,2 metra. V primeru, ko želimo, da ograja opravlja tudi poudarjeno varnostno funkcijo, pa je priporočljiva višina 1,5 metra ali več.

Kovana ograja za vaš dom

Ograje na balkonih, stopnicah in dvorišču so nadvse pomemben varnostni in estetski element vašega doma. Z odločitvijo za individualno izdelano kovano ograjo boste poskrbeli za njegov unikaten videz s poudarkom na trajnosti in prefinjeni estetiki, ki se zliva z izbranim arhitekturnim slogom ter zahtevami sodobnega časa.

Za več informacij o kovanih ograjah, svetovanje pri izbiri in izvedbi, cene ter informativno ponudbo se obrnite na naše strokovnjake na brezplačni številki +386 2 788 01 70 ali nam pišite na info@meltal.si.

Prenesi svoj bon