Dvoriščna vrata varujejo pred nepridipravi in radovednimi pogledi

Dvoriščna vrata so z estetsko in varnostno vlogo nepogrešljiv element ureditve okolice vašega doma. Preverite, kako izbrati prava.

Dvoriščna vrata varujejo pred nepridipravi in radovednimi pogledi

Dvoriščna vrata so nepogrešljiv del zunanje opreme tako v urbanih okoljih kot na podeželju. Medtem ko na gosteje poseljenih območjih varujejo dom in njegovo okolico pred nepridipravi in radovednimi pogledi, so na podeželju nepogrešljiva tudi zato, ker divjadi in drugim prosto živečim živalim preprečujejo, da bi vstopila na zemljišče ter povzročala škodo in napadala domače živali ali hišne ljubljenčke.

Krilna ali drsna, to je zdaj vprašanje

Odgovor na vprašanje, kakšna dvoriščna vrata izbrati, je odvisen predvsem od konfiguracije terena, razpoložljivega prostora, zahtevane funkcionalnosti in želja uporabnikov. V primeru spomeniško zaščitenih stavb in starih mestnih ali vaških jeder pa tudi od zahtev pristojnega organa.

Krilna dvoriščna vrata

Za krilna dvoriščna vrata se običajno odločimo tam, kjer ni možnosti namestitve drsnih vrat ali pa jih izberemo iz estetskega razloga. Čeprav so lahko za uporabo nekoliko manj praktična od drsnih, so krilna dvoriščna vrata prav gotovo tista, ki naredijo največji vtis – še zlasti, če so kovana.

Pri tem moramo biti pozorni zlasti na dvoje:

  • V smeri njihovega odpiranja mora biti dovolj prostora brez vsakršnih ovir. V primeru majhnega dvorišča je to lahko izziv za parkiranje in premikanje vozil.
  • Ko zapade sneg, je treba območje v smeri odpiranja krilnih dvoriščnih vrat očistiti, sicer jih ne bomo mogli odpreti.

Drsna dvoriščna vrata

Zaradi praktičnosti so prevladujoča izbira pri novogradnjah in obnovah, če le konfiguracija terena in oblika parcele omogočata njihovo namestitev.

Ključni pogoj je naslednji: za namestitev drsnih dvoriščnih vrat potrebujemo levo ali desno od njih raven prostor, ki v dolžino meri najmanj toliko, kolikor je široka odprtina vrat. Na ravnih parcelah to običajno ni težava, medtem ko lahko na nagnjenih parcelah vgradnja zahteva dodatna zemeljska dela, v nekaterih primerih pa njihova postavitev sploh ni izvedljiva.

Izbira materiala

Zaradi trajnosti in trpežnosti je vsaj okvir dvoriščnih vrat skoraj vedno izdelan iz jekla, zaščitenega z vročim cinkanjem, ali iz nerjavnega jekla. Polnilo vrat je medtem lahko tudi iz drugih materialov – poleg jekla še iz pločevine, lesa, umetne mase ali aluminija. Možne so tudi različne kombinacije, na primer jeklenih profilov in lesenih lat, kovanih elementov in pločevine, umetnih mas in aluminija in podobno.

Čeprav je estetska funkcija nedvomno pomembna, je pri izbiri izvedbe in materiala pametno opredeliti glavni cilj, ki ga želimo doseči z dvoriščnimi vrati. Od tega je namreč odvisna izbira materiala ter izvedba polnila vrat.

Posvetujte se s strokovnjakom

Da bodo dvoriščna vrata izpolnjevala vaša pričakovanja in potrebe, svetujemo, da se pred končno izbiro posvetujete z našimi strokovnjaki, ki imajo dolgoletne izkušnje z načrtovanjem, izdelavo in montažo.

Tudi če je arhitekt že predvidel določeno rešitev, lahko pogled in mnenje strokovnjaka, ki se v praksi vsakodnevno srečuje z različnimi funkcionalnimi in tehničnimi izzivi uporabnikov, pomaga k optimalni rešitvi za zaščito vašega doma in dvorišča.

Za informacije o dvoriščnih vratih, svetovanje pri izbiri in izvedbi, cene ter informativno ponudbo pokličite na številko +386 2 788 01 70 ali nam pišite na info@meltal.si.

Prenesi svoj bon