Balkonske ograje – dobro je vedeti pred izbiro

Balkonske ograje imajo dve funkciji: varnostno in estetsko. Pri izbiri ograje za balkon pa je pametno upoštevati več stvari. Preverite, katere.

Balkonske ograje imajo dve glavni funkciji: varnostno in estetsko. Pri izbiri materiala, oblike in drugih lastnosti je pametno upoštevati dejavnike, ki si jih bomo ogledali v nadaljevanju.

Višina ograje za balkon

Predpisi določajo, da mora biti ograja na balkonu visoka najmanj 100 centimetrov. Pri novogradnji bo to upošteval že arhitekt, a tudi pri sanacijah obstoječih stavb v lastni izvedbi ni priporočljiva vgradnja nižjih ograj, saj se s tem izpostavite odgovornosti v primeru padca osebe z balkona. Če imate na obisku družino z zvedavimi otroki, se to lahko zgodi prej, kot bi si mislili.

Odprta ali zaprta ograja?

O odprti ograji govorimo takrat, ko je pogled skoznjo čim bolj neoviran. Zaprta ograja nasprotno pomeni, da pogled skoznjo ni mogoč. Ob tem seveda ne obstajata samo obe skrajni možnosti – na voljo so številne izvedbe modernih balkonskih ograj z različno stopnjo odprtosti oziroma zaprtosti. Kakšno izvedbo izbrati je odvisno predvsem od lege stavbe, lokacije balkona in želje stanovalcev po zasebnosti. Če stavba stoji na samem ali daleč od sprehajalnih in prometnih poti, je smiselno vgraditi čim bolj odprto ograjo, ki ne zastira pogleda. Nasprotno pa je zaprta ograja lahko zaželena, če se želimo zaščititi pred radovednimi pogledi s ceste, ulice, sprehajalne poti … Ali pa zgolj pred zvedavimi očmi sosedov.

Iz kakšnega materiala naj bo?

Če govorimo o modernih, oblikovno dovršenih ograjah, ki opravljajo ne samo varnostno funkcijo, temveč imajo tudi vidno estetsko vlogo, se arhitekti in uporabniki najpogosteje odločajo za nerjavno jeklo naravnega videza, pocinkano in/ali barvano železo, aluminij ter različne kombinacije jeklenih nosilnih elementov s steklenimi ograjnimi površinami. Vsak od naštetih materialov ima svoje prednosti. Ograje iz nerjavnega jekla, aluminija in pocinkanega železa so najbolj odporne na korozijo. Pri tem imajo aluminijaste ograje še dodatno prednost – nizko težo, zato so posebej priljubljena izbira pri adaptacijah oziroma zamenjavah ograj na obstoječih stavbah.

Koliko časa traja izdelava balkonske ograje?

Za ograje običajnih dimenzij, sestavljene iz standardnih elementov na zalogi, je značilno, da so izdelane in vgrajene v razmeroma kratkem času. Nekaj dlje časa traja izdelava unikatno oblikovane ograje po zamisli arhitekta ali uporabnika, vendar pa pogled na stavbo, ki jo krasi edinstvena moderna balkonska ograja, odtehta dodaten mesec ali dva čakanja.

Primerna ograja nadgradi videz vašega doma

V mnogih zgodovinskih obdobjih je oblika ograje izražala družbeni položaj in estetski čut lastnika stavbe. Umetelno oblikovane kamnite ograje z vklesanimi podrobnostmi, kovane mojstrovine ter izrezljane lesene ograje so – vsake v svojem času in prostoru – predstavljale pomemben družbeno-arhitekturni element. Danes pri ograjah in v arhitekturi nasploh prevladuje minimalističen slog, a kljub temu so ograje še vedno tisti element v arhitekturi, ki ima moč, da nadgradi videz vašega doma. Si želite moderne aluminijaste ali kovinske ograje za balkon? Preverite našo ponudbo ter nas pokličite na brezplačno številko +386 2 788 01 70 ali pišite na info@meltal.si.

Prenesi svoj bon